Klímaváltozás

A klímaváltozás nem egy jövőbeli esemény: hőhullámok, aszályok, özönvízszerű esőzések vagy éppen heves szélviharok formájában már most is érzékelhetjük egyre erősödő hatásait.

A változás tovább folytatódik és az előrejelzések szerint az elkövetkező évtizedekben további extrém hatások várhatók: Magyarországon egyre melegebb és szárazabb nyarakra, fokozódó árvízveszélyre, hirtelen, nagy tömegben lezúduló csapadékra, illetve heves szélviharokra kell készülnünk.

A magyar lakosság több mint 80%-a a mindennapjaiban is érzékeli az éghajlatváltozás hatásait, és aggódik a klímaváltozás miatt – derült ki a Klímaválasz projekt keretében végzett, országos reprezentatív felmérésből. A lakosság több mint 70%-a saját településén is egyre forróbb nyarakat, és hirtelen hőmérsékletingadozásokat tapasztal. Tízből hatan egyre gyakoribb heves zivatarokat és szélviharokat, és egyre enyhébb teleket észlelnek lakóhelyükön.

 

Ahogy világszerte, úgy Magyarországon is jelentős mértékben változtak az éghajlati viszonyok az elmúlt száz évben. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) által módszeresen gyűjtött éghajlati adatok szerint az éves középhőmérséklet a nyolcvanas évek eleje óta emelkedik. A felmelegedés Kelet-Magyarországot érintette legnagyobb mértékben 1980 és 2009 között.

A melegedési tendenciát leginkább a nyarak hőmérséklete tükrözi: az utóbbi harminc évben csaknem 2°C-ot emelkedett a nyári középhőmérséklet hazánkban. Az OMSZ mérései igazolják, hogy egyre kevesebb a fagyos nap, azaz amikor a napi minimumhőmérséklet 0°C alatt van. Egyre több viszont a hőségnap, vagyis amikor a napi maximumhőmérséklet eléri a 30°C-ot.

A csapadék és szélsőségeinek változásai nehezebben kimutathatók, mint a hőmérsékletváltozások, azonban a trendek minden évszakban egyre tartósabb aszályos időszakokat jeleznek. További jellegzetes változás, hogy az éves csapadék egyre inkább rövid ideig tartó, intenzív záporok, zivatarok formájában hullik a korábban jellemző, egyenletesen eloszló esőzések helyett, különösen nyáron.

A kutatók és a klímamodellek előrejelzései szerint nagy biztonsággal állítható, hogy a hőmérsékleti szélsőségek gyakorisága a jövőben tovább nő. Az éves középhőmérséklet várhatóan 1-2,5 °C-kal emelkedik a 2021–2050 időszakban, a 2071–2100 időszakra pedig a 2-5°C-ot is eléri majd a felmelegedés mértéke. A nyarak átlagosan 6°C-kal lesznek melegebbek az évszázad második felében. A felmelegedés legnagyobb mértékben Délkelet-Magyarországot fogja érinteni.

Nyaranta várhatóan 10-30%-kal csökken a csapadék, a téli csapadékösszeg ugyanakkor 15-20%-kal növekedni fog.