Természetes élőhelyek

Az erdőkben a klímaváltozás módosíthatja a növények növekedési sebességét és a növekedési időszakokat, ezzel befolyásolva a biomassza- és faanyagellátást. Kutatások szerint a magasabb hőmérsékletek és megemelkedett légköri szén-dioxid-koncentráció felgyorsítja a fák növekedését, és elindítja a kereskedelmi szempontból hasznos fajok észak felé történő vándorlását.

A szélsőségesebbé váló időjárás közvetlenül a fákban is kárt tesz (kártevők, erdőtűz, szél-, jég- és hókárok), továbbá felerősítheti az inváziós folyamatokat. Az éghajlatváltozás és a földhasználat változása együttesen tovább növelheti a biológiai inváziók már amúgy is drámai sebességét. A Nemzeti Biodiverzitás Stratégia szerint Magyarországon a természetes és természetközeli élőhelyeknek, területeknek már 13%-a invazív növényfajokkal erősen fertőzött.

A vadon termő és termesztett fajok állati beporzását komoly veszély fenyegeti több környezeti tényező együtthatása miatt. Az inváziós fajok, a kártevőirtók használata, a földhasználat változásai (pl. az élőhelyek töredezetté válása és az egyre intenzívebb mezőgazdasági tevékenység) mind kimutathatóan negatív hatással vannak a növények és beporzóik kölcsönhatásaira.