Épített környezet

Az éghajlatváltozás jelentős hatást gyakorolhat az infrastruktúrákra, elsősorban szélsőséges időjárási események formájában, de a lassan kialakuló éghajlati változásokon keresztül is. A Klímaválasz projekt keretében 2015-ben készült felmérés szerint a magyar lakosság több mint 70%-a tart attól, hogy a klímaváltozás hatásai miatt kár keletkezik lakóingatlanában. Közel ugyanennyien amiatt aggódnak, hogy a szélsőséges időjárási események miatt huzamos ideig tartó áramszünetek alakulnak ki.

Az évszakok és a szélsőséges hőmérsékletek, a páratartalom változásai; a szélsőséges vagy hosszan tartó csapadékesemények (például eső, köd, hó és jég); az elhúzódó aszályok; a szélsőséges szelek és viharok súlyos zavarokat okozhatnak az infrastruktúrák működésében. A villámárvizek könnyen kimoshatják az utak alapozását, tönkretéve a járda, az úttest és a sínpályák egyes részeit, míg a megnövekedett villámlás a vasúti berendezésekben tesz kárt.

Az épített környezetre és a városi infrastruktúrára veszélyt jelentő legjellemzőbb természeti jelenségek a hőhullámok, a hirtelen áradások, az intenzív esőzések és a szélviharok. A magas hőmérsékletek veszélyeztethetik az utakat, elektromos vezetékeket és csöveket.

A viharok leginkább az épületek külső szerkezetét, a tetőt és a homlokzatot érintik, de az utcaberendezésekben (közlekedési jelzőlámpák, köztéri világítás, telefonfülkék) és a növényekben is kárt tehetnek. A műemléképületek sérülékenyek a napi és éves hőmérsékletingadozásokkal, a páratartalom, valamint a fagyási és olvadási időszakok gyors változásaival szemben.

A hőhullámok leginkább a közösségi közlekedést használókra ártalmasak, mivel a buszok, vonatok és villamosok, sőt, a metrószerelvények is túlmelegedhetnek. Tartós hőség idején az aszfaltozott úttestek és a sínpályák is károsodhatnak, deformálódhatnak.

A viharok és széllökések gyakoribbá válása veszélyezteti a légvezetékeket, az áramátalakító berendezéseket és más elektromos szerkezeteket. Télen a zúzmara, a vizes hóteher és az ónos eső ráfagyása jelent növekvő terhelést a légvezetékeken.