Mezőgazdaság

A mezőgazdaság az egyik legsérülékenyebb terület az éghajlatváltozás szempontjából. A terményekben és az állatállományban a legnagyobb kárt a felmelegedés, az aszályok, és a szélsőséges időjárási események (áradások, belvíz, intenzív esőzések, sár- és földcsuszamlások, szélviharok, jégeső, ónos eső, az erős UV-B sugárzás, korai és késői fagyok), valamint a növényi és állati kórokozók idézik elő.

Az évente belvízzel elöntött területek 4,4 millió hektárt tesznek ki, ebből 2,7 millió hektár intenzíven megművelt terület. A belvíznek leginkább kitett régiók az Alföld, a Kisalföld és a Duna partszakasza, míg a jégkár elsősorban Tolna és Baranya megyét, illetve Közép-Magyarországot veszélyezteti. Az aszályok és hőhullámok az egész országra kiterjedő, az éghajlatváltozáshoz köthető problémát jelentenek.

A csapadék változásai súlyosabb következményekkel járhatnak a hőmérséklet változásánál: a legnagyobb kárt a tavaszi és a nyári aszályok okozhatják. Az éghajlatváltozáshoz kötődő hatások okozta hozamkülönbségek 120 milliárd forintos eltérést eredményezhetnek csupán a gabonatermesztés terén.

A meleg és száraz időszakok károsítják a legelőket és csökkentik azok hozamát, a hőhullámok megviselik az állatokat, és az állati termékek hozamát is csökkentik. Az eddig ismeretlen paraziták megjelenése is kihívást jelent az állattenyésztés terén.

Statisztikai adatok szerint a magyar lakosság közel fele saját településén is érzékeli a kártevők elszaporodását, illetve új kártevők megjelenését. A termőfölddel és/vagy konyhakerttel rendelkező válaszadók több mint 80%-a attól tart, hogy a klímaváltozás kárt okoz a termésében.